I Aarhus finder vi den lille hyggelige oase med et enestående miljø i den danske storby. Her står levedygtige træhuse i Store Finneby og Lille Finneby, som kun er delt op af Hasle Ringvej. I Finnebyen finder vi fremragende eksempler på elementbyggeri af træ, og du kan læse historien bag den lille oase i denne artikel.

Finnebyens historie

Der manglede ca. 1100 boliger i Aarhus, efter at Den Anden Verdenskrig sluttede i 1945. På den baggrund blev Finnebyen i Aarhus sat i værk og skabt i form af 122 finske træhuse. Husene i Finnebyen er på 56 kvadratmeter hver, og der er huse med en fuld kælder, mens andre huser en halv kælder. Dog skal det nævnes, at mange af husene er blevet udvidet siden.

Finnehusene er som sagt fantastiske eksempler på elementbyggeri, og de består af spærelementer, vindueselementer, dørelementer, ydervægselementer og indervægselementer. Tilbage i 1940’erne var husene enten røde, blå, gule eller grønne, som alt sammen var tilrettelagt i et forudbestemt system.

Dengang blev Finnehusene holdt i én farve på de forskellige små veje, mens husene på fx Østerlarsvej var malet i skiftevis rød, blå, gul og grøn. I dag har husene desværre mistet denne charme, da beboerne selv beslutter farven på facaden.

Landsbyen Finnebyen

I begyndelsen var Finnebyen som en lille landsby med sin egen brugs, bibliotek og børnehave, men i dag er det kun Finnebyens børnehave, der er tilbage. Finnebyens børnehave Charlottehøj åbnede den 29. september 1947 på Bornholmsvej 9. Dog er der ikke tale om den oprindelige bygning, der stod på samme grund indtil 1998, men en ny børnehave på samme sted.

Det oprindelige bibliotek åbnede på Hammer Odde 2 den 21. september 1948 under navnet “Udlånsstationen Charlottehøj” og der blev udlånt bøger frem til 1991 hvor firmaet LME købte bygningen.

Brugsen åbnede den 19. marts 1948 under navnet Brugsforeningen Rytterknægten, og her blev der solgt dagligvarer indtil 1975. Senere købte Aarhus Kommune bygningen, og i dag bruger spejderne lokalerne.